perjantai 14. marraskuuta 2014

Translain ihmisoikeusloukkaukset on korjattava!


Suomen nykyinen translaki loukkaa ihmisoikeuksia. Laki on uudistettava tällä eduskuntakaudella! Amensty kerää vetoomusta, jossa vaaditaan pääministeri Stubbia viemään lakiuudistus läpi. Suosittelen allekirjoittamaan vetoomuksen!

Sukupuoltaan korjaavan on nykylain mukaan muun muassa todistettava lisääntymiskyvyttömyytensä, oltava valmis muuttamaan avioliittonsa rekisteröidyksi parisuhteeksi ja alistuttava tutkimuksiin, joissa henkilön on todisteltava sukupuolen kokemustaan.

Lakiin täytyy korjata nämä kohdat!


1. Sterilisaatiovaatimuksen poisto on välttämätöntä transsukupuolisten ihmisten ja heidän perheidensä näkökulmasta. Sterilisaatiopakko on ihmisoikeuksia hyvin loukkaava eikä kuulu enää nyky-yhteiskuntaan. Transukupuolisten vanhemmuus tulisi rekisteröidä myös juridisen sukupuolen mukaan eli synnyttävä transtaustainen mies rekisteröidään isäksi ja transtaustainen nainen äidiksi. Tämän uudistuksen kautta henkilön transtausta ei paljastuisi niissä yhteyksissä, joissa käytetään virallista vanhemmuusmerkintää.

2. Nykyisen lain puitteissa transhenkilöt joutuvat luopumaan avioliitostaan tai rekistöröidystä parisuhteestaan. Mikäli tasa-arvoista avioliittolakia ei saada säädettyä, tulisi spesifisti vain transhenkilöille antaa mahdollisuus säilyttää siviilisäätynsä.

3. Lääketieteellinen ja juridinen sukupuolen korjaus tulee lainsäädännössa erottaa toisistaan. Juridinen sukupuolen vahvistaminen tulee perustua henkilön omaan ilmoitukseen eikä sille ole syytä asettaa mitään lääketieteellisiä tai muita vaatimuksia. Suomenkin tulisi kunnioittaa jokaisen omaa kokemusta sukupuolesta ja muuttaa lakia niin, että laissa sukupuoli-identiteetti on jokaisen ihmisen itsemääräämisoikeuden piiriin kuuluva asia.

4. Nykyään hoitoon pääsee vasta täysi-ikäiset, mutta juridisen sukupuolen korjaaminen tulisi mahdollistaa myös alaikäisillä. Sukupuoli-identiteetti alkaa muodostua tavallisesti jo 3-vuotiaana. Väärässä sukupuolessa elävät nuoret ovat alttiita syrjäytymiselle. Muutos helpottaisi myös intersukupuolisia, jotka on vahvistettu väärään sukupuoleen.

5. Tällä hetkellä hoitoa saa vain henkilöt, jotka kokevat kuuluvansa pysyvästi vastakkaiseen sukupuoleen. Hoitoa pitäisi kuitenkin antaa myös henkilöille, joiden kokemus sukupuolesta on moninainen. Suomalaiset hoitosuositukset on säädettävä kansainvälisten suositusten mukaisiksi.


Suomi on saanut transihmisten ihmisoikeuksien loukkaamisesta huomautuksia kansainvälisiltä tahoilta. Asiaan ovat puuttuneet muun muassa CEDAW ja Euroopan neuvoston ihmisoikeusvaltuutettu.

Nykyinen translaki on hirveä esimerkki rakenteellisesta syrjinnästä. Poliitikkojen tulisi ymmärtää, että yhteiskunnasta tehdään kestävä ja tuottava antamalla vähemmistöille samat oikeudet kuin muillekin. Oikeuksien antaminen ei ole nollasummapeliä: tämä ei ole enemmistöltä pois. 

Elli Latva-Hakuni
Lahden Seta ry:n vpj.


1 kommentti:

  1. Pirun tärkeitä asioita, varsinkin kohdat 1. ja 5. Korjattava välittömästi!

    VastaaPoista